Přírodní polymery

11. dubna 2007 v 15:29 |  Chemie
Přírodní polymery
  • cukry, tuky bílkoviny
Sacharidy(cukry - C, H, O)
  • funkce:
    • energetický zdroj
    • zásoba
    • škrob u rostlin
    • glykogen u živočichů
    • stavební materiál
    • celulóza
    • význam v genetice
    • enzymy, hormony, antibiotika
  • Dělení:
    • monosacharid
    • oligosacharid
    • polysacharid
  • pentózy (5C)
  • hexózy (6C)
  • aldózy
  • ketózy
  • vlastnosti:
    • bíle, rozpustné ve vodě
    • karbonilové a hydroxylové skupiny
    • mezi monomery vznikají glykozydové vazby
  • přehled:
    • glukóza
      • zdroj energie
      • umělá výživa
      • vzniká při fotosyntéze
  • výchozí látka pro alkoholy a organické kyseliny
  • fruktóza
    • ovocný cukr
    • nejsladší sacharid
    • med
    • RNA
  • ribóza
    • součást RNA
  • sacharóza
    • bílá krystalická látka rozpustná ve vodě
    • rostlinného původu (třtina, řepa)
    • potravinářství a konzervace
  • Výroba cukru
    • 1. vyplňování bulv horkou vodou
    • 2. reakce s - odstranění nečistot
    • 3. se vysráží
    • 4. filtrace
    • 5.krystalizace a odstřeďování, rafinace (bělení)
  • laktóza
    • mléčný cukr, mléko savců
    • disacharid
  • škrob
    • zásobní polysacharid, rostlinný
    • molekuly glukózy
    • škrobová zrna v zásobních orgánech
  • celulóza
    • součástí buněčných stěn buněk
    • papír-výroba
    • plasty, vlákna
  • glikogen
    • vznik a odbourávání v játrech a svalech
Lipidy (tyky)
  • tuky-estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
  • nasycené - kyseliny s jednoduchou vazbou(pevné, živočišné)
  • nenasycené - větší množství dvojných vazeb(tekuté, rostlinné)
  • dělení
    • jednoduché - pouze estery alkoholu a VMK
    • složené - ještě další složky (fosfolipidy)
  • mastné
  • odpuzují vodu (hydrofobní)
  • na světle, teple a v kyslíku probíhá oxidace
  • zkracování uhlovodíkového řetězce
1. hydrofýza v kyselém prostředí
  • glycerol + vyšší mastná kyselina
2. hydrofýza v zásaditém prostředí
  • sodná nebo draselná sůl mýdlo
  • přehled:
  • bez vůně, chuti, různého skupenství, rozpustné v org. rozpouštědlech
    • tuky
      • lůj, máslo, sádlo
      • estery kyseliny palmitové nebo stearové
    • oleje
      • nenasycené mastné kyseliny
      • kyselina olejová
Bílkoviny
  • makromolekulární látky
  • aminokyseliny
    • esenciální (8) - musíme dodávat
    • neesenciální (12) - člověk je může syntetizovat
  • aminokyseliny
  • organické kyseliny
  • R se mění podle typu aminokyseliny
  • peptidická vyzba - vazba mezi molekulami peptidické řetězce
Aminokyseliny
  • Glycin
    • místo R je jen H
    • neesenciální tělo dokáže vyrobit (8)
    • esenciální usíme dodávat v potravě (12)
    • pořadí rozhoduje o vlastnostech a funkci organismu je dáno geneticky
  • peptidy
    • řetězce aminokyselin vázané peptidickou vazbou
  • bílkoviny mají složitou strukturu
  • Primární struktura
    • dána pořadím aminokyselin
  • Sekundární struktura
    • skládaný list
    • šroubovice
    • stabilizována vodíkovými můstky mezi aminokyselinami, které spolu nesousedí
  • Terciérní struktura
    • prostorové uspořádání polypeptidický řetězců
    • vodíkové můstky
      • globulární (kulovité) - rozpustné ve vodě
      • fibrilární (vláknité) - málo nebo nerozpustné
  • Kvarterní struktura
    • vzájemná orientace polypeptidických řetězců
    • vodíkové můstky
    • hemoglobin - 2 páry polypeptidických řetězců + nebílkovinná složka Fe
Typy:
  • 1. jednoduché
    • jen aminokyseliny pro rozpuštění polypeptidů
  • 2. složené
    • bílkovinná a nebílkovinná složka(hemoglobin)
Denaturace bílkovin
  • vysrážení
  • likvidace struktury
  • chemikálie, vyšší teplota (60°C)
Zdroj bílkovinn
  • luštěniny, obiloviny, brambory
  • maso, vejce, mléko
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.